Ciasto jagodowe na biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto 3-warstwowe. Delikatne biszkoptowe na nim lekki i puszysty krem oraz galaretka z musem jagodowym. Naprawdę proste w przygotowaniu i obłędnie smaczne.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO
    0,5 opakowania margaryny Kasi
    150 g cukru
    2 jajka
    120 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    KREM
    250 g serka riccota
    400 ml śmietany 30%
    100 g cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    MASA JAGODOWA
    400 g jagód
    80 g cukru pudru
    1 opakowanie galaretki jagodowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z galaretka Serniki

Ciasto jagodowe na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    W misce ucieramy miękka Kasie wraz z cukrem. Dodajemy jajka a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy bardzo krótko i dokładnie mieszamy a następnie przekładamy ciasto do tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy blat i studzimy (ewentualnie wyrównujemy).
  • 2. KREM

    Śmietankę 30% mocno schłodzoną ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder. (proponuje metalowy nie za szeroki garnek bądź też miskę. Pod sam koniec dodajemy serek ricotta i krótko miksujemy do połączenia składników. Do szklanki dodajemy żelatynę i dodajemy wody odrobinę ponad wysokość proszku. Wstawiamy do mikrofali na max temperaturze na 7-8 sek. Dokładanie mieszamy. Do szklanki dodajemy troszkę masy kremowej dokładnie mieszkamy i przelewamy do miski krótko miksując. Kiedy blat z biszkopta wystygnie wylewamy krem wstawiamy do lodówki aby masa stężała.
  • 3. MUS JAGODOWY

    Jagód użyłam mrożonych. W misce dokładnie je rozgniotłam zasypałam cukrem pudrem i odstawiłam a w tym czasie przygotowałam galaretkę. Galaretkę rozpuszczamy w połowie ilości wody jaką podaje producent na opakowaniu a następnie zalewamy nią jagody. Kiedy poprzednia masa stężeje. A obecna powoli zacznie wylewamy na ciasto jako ostatnia warstwa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować