Ciasto jabłkowy raj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt (upiec 2)
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier nadal ubijać, dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Dodajemy wymieszane i przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Wylewamy do formy posmarowanej tłuszczem i pieczemy ok 20 min w 180 st. C
Masa jabłkowa
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja tarłam również trochę na małych) oprószamy cukrem i smażymy ok 15min, dodajemy galaretkę w proszku i mieszamy. Gorące wykładamy na biszkopty
Bita śmietana
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i fix, wykładamy na wystudzone jabłka. Posypujemy startą czekoladą. Chłodzimy
Biszkopt 1 + masa jabłkowa + biszkopt 2 + bita śmietana + starta czekolada
Komentarze