Ciasto jabłkowy kokosowiec z galaretką

4.48 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pięknie wygląda i świetnie smakuje.

Składniki:

  • Biszkopt: 5 jajek
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 1/2 szkl. maki tortowej
    ● 1/2 szkl. maki ziemn.
    ● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa: 6 jabłek
    ● 3 galaretki agrestowe
    Krem: 1/2 l mleka
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● laska wanilii
    ● 2 łyżki maki ziemn.
    ● łyżka maki pszennej
    ● 200 g margaryny
    Posypka: 3 łyżki cukru
    ● 100 g wiórków kokosowych
    ● 70 g margaryny
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jabłkowy kokosowiec z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem. Dodajemy po żółtku i mąki z proszkiem. Mieszamy. Blachę (35x40 cm) wykładamy pergaminem. Wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 °C. Studzimy.
  • 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jeśli trzeba, odciskamy.
  • 3. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzątku, dodajemy jabłka. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylewamy na ciasto.
  • 4. Krem: 150 ml mleka mieszamy z makami. Resztę zagotowujemy z cukrem i wanilią. Usuwamy wanilie, wlewamy mleko z maka. Chwile gotujemy. Studzimy. Margarynę ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu. Wykładamy na galaretkę.
  • 5. Składniki na posypkę rumienimy na patelni, mieszając. Studzimy, posypujemy krem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować