Ciasto jabłkowy kokosowiec z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy z cukrem. Dodajemy po żółtku i mąki z proszkiem. Mieszamy. Blachę (35x40 cm) wykładamy pergaminem. Wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 °C. Studzimy.
2.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jeśli trzeba, odciskamy.
3.Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzątku, dodajemy jabłka. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylewamy na ciasto.
4.Krem: 150 ml mleka mieszamy z makami. Resztę zagotowujemy z cukrem i wanilią. Usuwamy wanilie, wlewamy mleko z maka. Chwile gotujemy. Studzimy. Margarynę ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu. Wykładamy na galaretkę.
5.Składniki na posypkę rumienimy na patelni, mieszając. Studzimy, posypujemy krem.
Komentarze