Ciasto jabłkowo-orzechowe

5 (160 ocen)

  • 1 godz. 40 min

szybkie w przygotowaniu i puszyste ciasto, idealne do kawy w jesienne popołudnie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto
    * 5 jajek
    * 1 szklanka cukru
    * 2 szklanki mąki
    * 100 g mielonych orzechów
    * 600 g jabłek
    * 1/2 szklanki oliwy
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * 1 łyżeczka sody oczyszczonej

    polewa czekoladowa
    * 1 mleczna czekolada
    * 60 g margaryny
    * 3 łyżki śmietany kremówki lub mleka zagęszczanego
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto jabłkowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jabłkowo-orzechowe 2 1. Jabłka obrać i pokroić w drobniutką kostkę.

    Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po trochu cukier i po jednym żółtku.
    Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
    Do ubitych jajek dodawać stopniowo i mieszać przesianą mąkę, oliwę, mielone orzechy oraz jabłka. Dokładnie wymieszaną masę wylać do formy (24/30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.


    W kąpieli wodnej rozpuścić margarynę i czekoladę, następnie dolać śmietanę lub mleko. Wszystko dokładnie połączyć ciągle podgrzewając. Gorącą polewę wylać na przestudzone ciasto. Udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować