Ciasto jabłkowo-orzechowa fantazja bez pieczenia

5 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 10 osób

Moja kolejna propozycja na pyszne i proste do przygotowania ciasto. Bardzo fajne połączenie jabłek w orzeźwiającej galaretce z masami budyniowo- orzechową oraz serową. Idealne na każdą okazję.

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki: u mnie keksówka 11cm x 30cm
    jabłka w galaretce:
    300 g obranych i pokrojonych jabłek,
    ok. 200 ml gorącej wody,
    1 galaretka agrestowa,
    masa budyniowo-orzechowa:
    1 budyń waniliowy z prawdziwa wanilią bez cukru,
    100g zmielonych orzechów,
    300 mleka,
    100 g masła,
    2-3 łyżki cukru ( u mnie ksylitol fiński),
    masa serowa:
    150g serka mascarpone,
    250g mielonego twarogu (może być twaróg z wiaderka),
    galaretka krystaliczna cytrynowa,
    100 ml wrzątku,
    oraz:
    podłużne ciastka,
    herbatniki ( u mnie kakaowe),
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciasto z galaretka

Ciasto jabłkowo-orzechowa fantazja bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę wykładamy folią aluminiową chyba że używamy silikonowej to nie musimy.
    jabłka w galaretce:
    Obrane i pokrojone jabłka zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 min, aż jabłka będą miękkie. Ściągamy z gazu i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż całkowicie się rozpuści, wylewamy na blaszkę. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
    masa budyniowo-orzechowa:
    Budyń i cukier mieszamy dokładnie w ok. 100 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, dodajemy zmielone orzechy i dokładnie mieszamy, gdy zacznie się delikatnie gotować pomału wlewamy przygotowany budyń i gotujemy na małym ogniu około 2-3 min cały czas mieszając. Jeśli lubimy słodszy budyń możemy dodać trochę więcej cukru.
    Zdejmujemy z gazu lub skręcamy na minimalny i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Masę lekko studzimy tak aby była ciepła (lepiej się rozsmaruje), ale nie gorąca aby nie rozpuścić galaretki i wykładamy na jabłka w galaretce. Na masę budyniową wykładamy biszkopty.
    masa serowa:
    Sery razem miksujemy i pomału strumyczkiem wlewamy rozpuszczona i przestudzoną galaretkę. Gotową masę serową wylewamy na biszkopty, a na niej układamy herbatniki. Odstawiamy do stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować