Moja kolejna propozycja na pyszne i proste do przygotowania ciasto. Bardzo fajne połączenie jabłek w orzeźwiającej galaretce z masami budyniowo- orzechową oraz serową. Idealne na każdą okazję.
20 min
Dla 10 osób
Składniki:
Składniki: u mnie keksówka 11cm x 30cm
jabłka w galaretce:
300 g obranych i pokrojonych jabłek,
ok. 200 ml gorącej wody,
1 galaretka agrestowa,
masa budyniowo-orzechowa:
1 budyń waniliowy z prawdziwa wanilią bez cukru,
100g zmielonych orzechów,
300 mleka,
100 g masła,
2-3 łyżki cukru ( u mnie ksylitol fiński),
masa serowa:
150g serka mascarpone,
250g mielonego twarogu (może być twaróg z wiaderka),
galaretka krystaliczna cytrynowa,
100 ml wrzątku,
oraz:
podłużne ciastka,
herbatniki ( u mnie kakaowe),
Ciasto jabłkowo-orzechowa fantazja bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wykładamy folią aluminiową chyba że używamy silikonowej to nie musimy.
jabłka w galaretce:
Obrane i pokrojone jabłka zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 min, aż jabłka będą miękkie. Ściągamy z gazu i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż całkowicie się rozpuści, wylewamy na blaszkę. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
masa budyniowo-orzechowa:
Budyń i cukier mieszamy dokładnie w ok. 100 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, dodajemy zmielone orzechy i dokładnie mieszamy, gdy zacznie się delikatnie gotować pomału wlewamy przygotowany budyń i gotujemy na małym ogniu około 2-3 min cały czas mieszając. Jeśli lubimy słodszy budyń możemy dodać trochę więcej cukru.
Zdejmujemy z gazu lub skręcamy na minimalny i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Masę lekko studzimy tak aby była ciepła (lepiej się rozsmaruje), ale nie gorąca aby nie rozpuścić galaretki i wykładamy na jabłka w galaretce. Na masę budyniową wykładamy biszkopty.
masa serowa:
Sery razem miksujemy i pomału strumyczkiem wlewamy rozpuszczona i przestudzoną galaretkę. Gotową masę serową wylewamy na biszkopty, a na niej układamy herbatniki. Odstawiamy do stężenia. Smacznego!
Komentarze