Ciasto jabłkowo-orzechowa fantazja bez pieczenia

  • wyświetlono: 526 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Moja kolejna propozycja na pyszne i proste do przygotowania ciasto. Bardzo fajne połączenie jabłek w orzeźwiającej galaretce z masami budyniowo- orzechową oraz serową. Idealne na każdą okazję.

b
  • 10 porcje
  • 20min

Składniki

Składniki: u mnie keksówka 11cm x 30cm
jabłka w galaretce:
300 g obranych i pokrojonych jabłek,
ok. 200 ml gorącej wody,
1 galaretka agrestowa,
masa budyniowo-orzechowa:
1 budyń waniliowy z prawdziwa wanilią bez cukru,
100g zmielonych orzechów,
300 mleka,
100 g masła,
2-3 łyżki cukru ( u mnie ksylitol fiński),
masa serowa:
150g serka mascarpone,
250g mielonego twarogu (może być twaróg z wiaderka),
galaretka krystaliczna cytrynowa,
100 ml wrzątku,
oraz:
podłużne ciastka,
herbatniki ( u mnie kakaowe),

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto jabłkowo-orzechowa fantazja bez pieczenia

  • 1. Blaszkę wykładamy folią aluminiową chyba że używamy silikonowej to nie musimy.
    jabłka w galaretce:
    Obrane i pokrojone jabłka zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 min, aż jabłka będą miękkie. Ściągamy z gazu i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż całkowicie się rozpuści, wylewamy na blaszkę. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
    masa budyniowo-orzechowa:
    Budyń i cukier mieszamy dokładnie w ok. 100 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, dodajemy zmielone orzechy i dokładnie mieszamy, gdy zacznie się delikatnie gotować pomału wlewamy przygotowany budyń i gotujemy na małym ogniu około 2-3 min cały czas mieszając. Jeśli lubimy słodszy budyń możemy dodać trochę więcej cukru.
    Zdejmujemy z gazu lub skręcamy na minimalny i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Masę lekko studzimy tak aby była ciepła (lepiej się rozsmaruje), ale nie gorąca aby nie rozpuścić galaretki i wykładamy na jabłka w galaretce. Na masę budyniową wykładamy biszkopty.
    masa serowa:
    Sery razem miksujemy i pomału strumyczkiem wlewamy rozpuszczona i przestudzoną galaretkę. Gotową masę serową wylewamy na biszkopty, a na niej układamy herbatniki. Odstawiamy do stężenia. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakijabłkaorzechyświętana każda okazjęCiasto z galaretkądo kawyjesień

Komentarze

Podobne przepisy

Kinder Country

Dodane przez: Nevermore21

Ciasto Kinder Country- bez pieczenia

Niesamowite ciasto bardzo przypominające...

Ciasto bez pieczenia z masą budyniową i masłem orzechowym

Dodane przez: Joanna Kryla

Ciasto bez pieczenia z masą budyniową i masłem...

Puszysty krem budyniowy, chrupiące...

CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I HERBATNIKAMI – bez pieczenia!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I HERBATNIKAMI...

Wspaniały, słodki krem budyniowy...

Ciasto orzechowo-jabłkowe

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto orzechowo-jabłkowe

Szybkie i łatwe w przygotowaniu...

CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I KRAKERSAMI – bez pieczenia!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I KRAKERSAMI...

Wspaniały, słodki krem budyniowy...

image-0dwde79

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto jabłkowo- orzechowe

Ciasto z dużą ilością orzechów...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE