Ciasto jabłkowo-migdałowe z żytniej mąki

0 (0 ocen)

Cóż mogę powiedzieć, jestem zwolenniczką ciast na mące pszennej (wiem, wiem- niezdrowe), ale to ciasto podbiło me serce!! Jest miękkie, puszyste, cudownie migdałowe... idealne dla miłośników tych zdrowych słodyczy- nie ma w nim ani białego cukru ani białej mąki :)

Składniki:

  • 1-2 jabłka
    1-2 łyżeczki cynamonu (w przepisie była 1 łyżeczka, ja dałam 2 bo cynamon po prostu uwielbiam)
    75 g masła
    50 g płynnego miodu
    100 g cukru trzcinowego +1 łyżka
    75 ml mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    150 g mąki żytniej
    50 g mielonych migdałów
    25 g płatków migdałowych
    + tłuszcz do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jabłkowo-migdałowe z żytniej mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mieszamy z cynamonem i odstawiamy na bok.
    Masło roztapiamy, mieszamy z miodem i cukrem. Studzimy (nie musi być zimne, może być lekko ciepłe), łączymy z mlekiem i jajkami i ucieramy mikserem.
  • 2. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mielone migdały, mieszamy wszystko, aż do połączenia składników.
    Dodajemy jabłka, mieszamy.
  • 3. Ciasto wylewamy do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia formy.
    Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i łyżką brązowego cukru.
    Pieczemy przez około 50 minut lub do suchego patyczka w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować