Ciasto jabłkowo-marchwiowe ( na mniejszą blaszkę)

0 (0 ocen)

Pyszne i zdrowe ciasto z nutą marchwii , które polubiła moja rodzina

Składniki:

  • Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 20 dag margaryny 2 żółtka 1 jajko pół szklanki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli

    na nadzienie: 3 duże jabłka marchew ¼ szklanki suszonych moreli ½ szklanki rodzynek łyżka oleju

    tłuszcz do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jabłkowo-marchwiowe ( na mniejszą blaszkę) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody i gdy zmiękną drobno posiekać. Jabłka i marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce i dusić do miękkości na oleju. Dodać morele, rodzynki i dusić 5 minut pod przykryciem. Ostudzić. Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, margarynę, jajko, żółtka, cukier i zagnieść ciasto. Włożyć je na godzinę do lodówki. Blaszkę natłuścić i rozwałkować na niej połowę ciasta. Na nim ułożyć masę jabłkowo-marchwiową, a na górę zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 40 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować