Ciasto jabłkowo-malinowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Uwielbiam takie ciasta pieczone na raz. Ciasto wychodzi puszyste, a zarazem dzięki obecności owoców wilgotne. Doskonałe do kawy lub tak jak zajada je córka Kasia do mleka.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka 24x36cm
    Składniki:
    - 1,5 szklanki cukru,
    - 2 szklanki mąki tortowej,
    - 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 6 jajek,
    - 1 margaryna lub ¾ szklanki oleju
    - 2 jabłka,
    - 1/3 litra malin,
    - Cukier puder do posypania

Ciasto jabłkowo-malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nałożenie owoców 1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

    Białka ubijamy. Dodajemy cukier, a następnie żółtka. Miksujemy na puch. Dodajemy na przemian wymieszane ze sobą sypkie składniki oraz olej (Jeśli używamy margarynę należy ją wcześniej roztopić i przestudzić). Ciasto wylewamy na blaszkę .
    Na wylanym układamy pokrojone jabłka oraz maliny.
    Tak przygotowane pieczemy około 45 minut w 180°C.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy