Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować masło z cukrem i żółtkami.Przesiać do tego mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksera zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Delikatnie wkręcić do ciasta. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej przesiać kakao, wymieszać i rozsmarować na blaszkę 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
2.beza-Białka ubić ze szczyptą soli i pudrem. Delikatnie wmieszać,suchy budyń i kokos. Wyłożyć na surowe ciasto.
3.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Odcisnąć, wymieszać z cukrem i cynamonem. Rozsypać na bezie.
4.ciasto jasne-Drugą część ciasta, rozrzedzić mlekiem i rozsmarować po jabłkach.
5.Piec 45-50 min. w 175 *.
6.polewa-Na wolnym ogniu, roztopić masło z pokruszoną chałwą.Rozrzedzić mlekiem i posmarować zimny placek.
Komentarze