Zdecydowanie dziwne w smaku ciasto (oczywiście na plus :D ) Połączenie jabłek z cynamonem i nutą cytrynową jest przepyszne! Przepis znaleziony gdzieś w internecie. Polecam!
Składniki:
Masa jabłkowa:
1 kg. jabłek
½ szkl. wody
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
1 galaretka cytrynowa
Krem cytrynowy:
¼ szkl. soku z cytryny
1 budyń waniliowy
¾ szkl. wody
¼ szkl. cukru
150g. Masła
Ciasto jabłkowo- cynamonowo- cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać do nich wodę, cynamon, sok i zagotować. Do gorącej masy wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Ostudzić.
2.Krem cytrynowy: sok, ½ szkl. wody i cukier zagotować. W reszcie wody rozpuścić proszek budyniowy. Ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodać stopniowo budyń, miksując
3.Pianka: Śmietanę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną w 1 szkl. wrzącej wody i tężejącą galaretkę, zmiksować.
4.Keksówkę 30x 12cm wyłożyć folią. Na dno wyłożyć piankę, przykryć herbatnikami. Na to dać połowę masy jabłkowej i znów herbatniki. Wysmarować kremem budyniowym i przykryć herbatnikami. Na ciastka pozostała masa jabłkowa i ostatnia warstwa herbatników. Całość schłodzić w lodówce około 1 godzinę.
5. Wyjąć ciasto z keksówki do góry nogami, ściągną folię. Wierzch posypać cynamonem. Smacznego!
Komentarze