Ciasto jabłkowo- cynamonowo- cytrynowe

0 (0 ocen)

Zdecydowanie dziwne w smaku ciasto (oczywiście na plus :D ) Połączenie jabłek z cynamonem i nutą cytrynową jest przepyszne! Przepis znaleziony gdzieś w internecie. Polecam!

Składniki:

  • Masa jabłkowa:
    1 kg. jabłek
    ½ szkl. wody
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki soku z cytryny
    1 galaretka cytrynowa

    Krem cytrynowy:
    ¼ szkl. soku z cytryny
    1 budyń waniliowy
    ¾ szkl. wody
    ¼ szkl. cukru
    150g. Masła

    Pianka:
    200g. śmietany 36%
    1 galaretka pomarańczowa

    Dodatkowo:
    cynamon do posypania
    220g. herbatników kakaowych

Ciasto jabłkowo- cynamonowo- cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać do nich wodę, cynamon, sok i zagotować. Do gorącej masy wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Ostudzić.
  • 2. Krem cytrynowy: sok, ½ szkl. wody i cukier zagotować. W reszcie wody rozpuścić proszek budyniowy. Ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodać stopniowo budyń, miksując
  • 3. Pianka: Śmietanę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną w 1 szkl. wrzącej wody i tężejącą galaretkę, zmiksować.
  • 4. Keksówkę 30x 12cm wyłożyć folią. Na dno wyłożyć piankę, przykryć herbatnikami. Na to dać połowę masy jabłkowej i znów herbatniki. Wysmarować kremem budyniowym i przykryć herbatnikami. Na ciastka pozostała masa jabłkowa i ostatnia warstwa herbatników. Całość schłodzić w lodówce około 1 godzinę.
  • 5. Wyjąć ciasto z keksówki do góry nogami, ściągną folię. Wierzch posypać cynamonem. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy