Ciasto jabłkowo - chałwowe

4.5 (170 ocen)

Pyszne ciacho na każdą okazję

Składniki:

  • Biszkopt :
    5 jajek ( M )
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki tortowej
    4 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego

    Masa jabłkowa :
    4 jabłka
    1 szk wody
    1 galaretka cytrynowa

    Masa chałwowa :
    350 ml mleka
    75 g chałwy z pistacjami
    1 budyń śmietankowy
    150 g miękkiego masła
    cukier do smaku ( opcjonalnie )

    Lukier :
    6 łyżek cukru pudru
    ok. 3 łyżki słodkiej śmietany 18%
    odrobina żółtego barwnika spoźywczego
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto jabłkowo - chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :
    Białka ubić z obydwoma cukrami.
    Następnie dodawać po jednym żółtku i połączyć z pianą.
    Porcjami dodawać do masy jajecznej obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mieszać rózgą.
    Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Biszkopt piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
    Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki.
  • 2. Masa jabłkowa :
    Umyte jabłka obrać i pokroić w kostkę.
    Wrzucić do szerokiego rondla, wlać wodę i dusić do miękkości.
    Gdy będą miękkie wyłączyć ogień, wsypać galaretkę i dobrze wymieszać.
    Odstawić do lekkiego stężenia.
  • 3. Masa chałwowa :
    2/3 mleka zagotować.
    W reszcie wymieszać budyń i jeśli lubimy masy słodkie dodać trochę cukru.
    Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
    Gotowy budyń dokładnie zakryć najlepiej folią spożywczą i wystudzić.
    Gdy wystygnie do miski wrzucić masło, dodać pokrojoną w kostkę chałwę i utrzeć.
    Potem porcjami dodawać budyń i zmiksować na masę.
  • 4. Lukier :
    Cukier i śmietankę dobrze wymieszać.
    Częścią białego lukru będzie polane ciasto a potem należy dodać do reszty lukru barwnik, wymieszać i polać na zastygłym białym lukrze.
  • 5. Przełożenie :
    Do blaszki włożyć papier z pieczenia biszkopta.
    Na dnie położyć pierwszy placek, nasączyć dowolnym płynem ( może być woda z sokiem z cytryny ).
    Wyłożyć tężejącą masę jablkową, wstawić ciasto do lodówki na 15 minut.
    Potem wyłożyć na masie jablkowej masę chałwową , wyrównać powierzchnię i przykryć drugim biszkoptem.
    Ciasto polać białym lukrem, wstawić na 15 minut do lodówki a potem dekoracyjnie polać lukrem żółtym.
    Ciasto wstawić do lodówki na godzinę.
    Przed podanie kroić w kostkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować