CIASTO JABŁKOWO -BUDYNIOWE NA KRUCHYM CIEŚCIE

5 (154 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis mam od znajomej z NK. Trochę zmieniłam. Ciasto bardzo dobre.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto kruche:
    -250 g.masła
    -1 szklanka cukru
    -3 żółtka
    -3 łyżki kwaśnej śmietany
    -1 cukier waniliowy
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1/2 kg.mąki

    masa budyniowa
    -1 i 1/2 l.mleka
    -8 łyżki cukru
    -4 budynie waniliowe

    dodatkowo
    -(1-2) kg jabłek

    -puder cukier do posypania
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto jabłkowo -budyniowe na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem, żółtkami i śmietaną.Przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać łyżką potem zmiksować na gruby żwirek.Czwartą część odsypać na kruszonkę. Resztę zagnieść i wylepić blaszkę 23x36.
  • jabłka 2. Jabłka obieram i kroje na części i układam jedno obok drugiego.
  • budyń 3. Ugotować budyń i zalać jabłka.
  • kruszonka 4. Następnie tą druga cześć ciasta rozkruszyć na budyniu.
  • po upieczeniu 5. Piec w 175 * ok. 50 min.Albo piec w 200-220 C około 20-30 minut. Pamiętać że każdy piekarnik może piec inaczej.
  • cukier puder 6. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować