Ciasto jabłkowo-budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę ucieramy z szklanką cukru i żółtkami, dodajemy mąki (wymieszane razem) połączone z proszkiem do pieczenia, całość mieszamy mikserem na gładką masę, na końcu dodajemy piane ubitą z białek i mieszamy łyżką lub mikserem ale na wolnych obrotach .
Jabłka obieramy, trzemy na tarce ale na dużych oczkach, odciskamy nadmiar soku. Do ciasta możemy użyć gotowych jabłek ze słoika.
Z budyni, litra mleka i połowy szklanki cukru, która została od ciasta gotujemy budyń.
3/4 ciasta wlewamy do wyłożonej papierem blachy, na ciasto wykładamy jabłka. Na to wylewamy gorący budyń, na to łyżka wykładamy reszte ciasta. Ciężko je rozłożyć na całej powierzchni wiec można łyżką nakładać 'placki'. Ciasto pieczemy 50 min w 180 stopniach C.
Komentarze