Ciasto jabłkowe z truskawkami i z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrane pokroić na kawałeczki do garnka, wlać 4 łyżki wody i dusić do miękkości mieszając, na koniec wsypać cukier, wsypać kaszę manną, wymieszać i zdjąć z ognia, wystudzić.
2.Jajka, cukier, miękki tłuszcz ,cukier wanilinowy utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata.
Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i połączyć składniki na dość gęste ciasto.
3.Tortownica 24 cm, keksówka 15x11 cm (lub 1 duża 30x25 cm ) z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do foremek, wygładzić i wyłożyć masę jabłkową, wygładzić.
4.Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, dobrze w formie wystudzić.
5.Na cieście w formie ułożyć plastry truskawek.
6.Wylać tężejącą galaretkę (galaretki wymieszać w 900 ml gorącej wody i wystudzić) i schować do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze