Ciasto jabłkowe z masą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem i curem waniliowym, dodajemy żółtka i proszek do pieczenia i miksujemy przez 1 min.. Dodajemy mąkę, olej i aromat cytrynowy i mieszamy drewnianą łyżka. Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao.
Formę (35x25) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Jabłka obieramy i kroimy w dużą kostkę.Do formy wlewamy ciasto jasne, na nie wylewamy ciasto ciemne i wciskamy jabłka. Ciasto pieczemy 45-50 min. Studzimy.
Masa:
1 1/2 szkl wody zagotowujemy z cukrem, sokiem z cytryny oraz galaretką.W 1/2 szkl rozpuszczamy budyń i wlewamy go gotującej się wody, mieszamy aż zgęstnieje i wystudzoną smarujemy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 3 godz. Smacznego.....
Komentarze