Ciasto jabłkowe cynamonowo-kardamonowe

0 (0 ocen)

Bardzo fajna alternatywa dla szarlotki – ciasto smakuje idealnie podane na ciepło z lodami waniliowymi :)

Składniki:

  • 130 g masła
    500 g dość kwaśnych jabłek
    100 g cukru trzcinowego + 3 łyżki
    1 i 1/2 łyżeczki kardamonu
    2 łyżki cynamonu
    2 jajka
    140 g mąki pszennej tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto jabłkowe cynamonowo-kardamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko do miski, mieszamy i odstawiamy.
  • 2. Cynamon mieszamy z 2 łyżkami cukru. Jabłka myjemy, obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w plasterki. Mieszamy z cukrem i cynamonem. Odstawiamy.
  • 3. Masło roztapiamy i lekko studzimy, dodajemy kardamon. Przelewamy do miski i mieszamy rózgą z cukrem trzcinowym. Dodajemy jajka i znowu mieszamy, tym razem łyżką, aż do połączenia składników. Wsypujemy mąkę, mieszamy.
  • 4. Ciasto przekładamy do foremki uprzednio wysmarowanej masłem, na cieście układamy jabłka, tak, aby zachodziły na siebie. Posypujemy resztą cukru (można użyć mniej, np 1 łyżki) i kardamonem.
  • 5. Pieczemy w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy