Ciasto jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Proste i szybkie ciasto które wszystkim domownikom smakuje .

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt
    • mąka pszenna 4 łyżki
    • otręby pszenne 3 łyżki
    • jajka 5
    • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
    • cukier puder niepełna szklanka
    • ocet 10 % 1 łyżka
    Składniki na masę jabłkową
    • jabłka 1.5 kg
    • galaretka brzoskwiniowa 2 opakowania
    • woda niepełna szklanka

Ciasto jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Białka ubijamy na sztywno . Stopniowo do ubitych białek dajemy cukier puder,żółtka cały czas ubijając.
  • krok 2 2. Mąkę mieszamy z otrębami , dodajemy proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy do białek i wszystko mieszamy . Na koniec łyżkę octu i delikatnie wymieszać.
  • krok 3 3. Gotowy masę dajemy do posmarowanej foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 20 minut. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 2 połówki.
  • krok 4 4. Wykonanie masy jabłkowej :
    Umyć obrać jabłka. Pokroić na ćwiartki wlać wodę do garnka i dusić jabłka do miękkości około 15 minut. Zdjąć z ognia i rozpuścić galaretki. Wymieszać i pozostawić do stężenia.
  • krok 5 5. Na biszkopt dajemy tężejącą masę jabłkową i przykrywamy drugim biszkoptem. Całość posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy