Ciasto jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno . Stopniowo do ubitych białek dajemy cukier puder,żółtka cały czas ubijając.
2.Mąkę mieszamy z otrębami , dodajemy proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy do białek i wszystko mieszamy . Na koniec łyżkę octu i delikatnie wymieszać.
3.Gotowy masę dajemy do posmarowanej foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 20 minut. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 2 połówki.
4.Wykonanie masy jabłkowej :
Umyć obrać jabłka. Pokroić na ćwiartki wlać wodę do garnka i dusić jabłka do miękkości około 15 minut. Zdjąć z ognia i rozpuścić galaretki. Wymieszać i pozostawić do stężenia.
5.Na biszkopt dajemy tężejącą masę jabłkową i przykrywamy drugim biszkoptem. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze