Ciasto izydorek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier miksujemy aż się rozpuści. Kolejno dodajemy mak i kokos delikatnie mieszając. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Zagotowujemy dwie szklanki mleka w garnku. W misce mieszamy mąki, cukier i żółtka z jedną szklanką mleka. Powstałą bazę wlewamy do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki i studzimy do zimnego. Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimną masę.
Dwie galaretki rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę.
Na wystudzony kokosowo-makowy blat wykładamy masę następnie układamy biszkopty ( można je lekko przesmarować pędzelkiem namoczony w mleku). Na biszkopty wylewamy ubitą śmietanę z galaretką
Porady
Wierzch ciasta można posypać kolorowymi cukiereczkami
Komentarze