Ciasto Izydorek

5 (5 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na to ciasto dostałam od mojej babci. Jest kolorowe przez co ciekawie prezentuje się na talerzu.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 15 dag. suchego zmielonego maku
    15 dag. wiórek kokosowych
    6 białek
    1 szkl. cukru

    Masa:
    6 żółtek
    3 szkl. mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    250g. margaryny

    Dodatkowo:
    0,5l. śmietany kremówki 36%
    2 galaretki wiśniowe
    Opakowanie biszkoptów
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Ciasto izydorek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier miksujemy aż się rozpuści. Kolejno dodajemy mak i kokos delikatnie mieszając. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

    Zagotowujemy dwie szklanki mleka w garnku. W misce mieszamy mąki, cukier i żółtka z jedną szklanką mleka. Powstałą bazę wlewamy do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki i studzimy do zimnego. Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimną masę.

    Dwie galaretki rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę.

    Na wystudzony kokosowo-makowy blat wykładamy masę następnie układamy biszkopty ( można je lekko przesmarować pędzelkiem namoczony w mleku). Na biszkopty wylewamy ubitą śmietanę z galaretką

Porady

Wierzch ciasta można posypać kolorowymi cukiereczkami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować