Ciasto Izaura

  • wyświetlono: 1706 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Sernik IzauraCiasto Izaura to pyszny łaciaty sernik na tradycyjnym murzynku. Wilgotne i mocno czekoladowe ciasto jest delikatne i puszyste, a masa serowa wspaniale smakuje w tym połączeniu. Wierzch wykończony polewą czekoladową, mogą być również wiórki kokosowe.

IMG_20170910_124019_602
  • 70min

Składniki

Ciasto forma o wymiarach 24 x 24 cm

margaryna 200 g
cukier 1/2 szklanki
woda 60 ml
gorzkie kakao 3 łyżki
mąka pszenna około 250 g
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
jajka 3
szczypta soli
Masa serowa

ser biały twarogowy dwukrotnie zmielony około 550 g
masło 100 g
cukier 1/2 szklanki
cukier wanilinowy 16 g
jajka 3
skrobia ziemniaczana 1 kopiasta łyżka
Polewa czekoladowa

margaryna 50 g
cukier 3-4 łyżki
kakao 1 łyżka
woda 2-3 łyżki
*Składniki w temperaturze pokojowej

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Izaura

  • 1. Przygotowanie:

    Margarynę umieszczamy w dwóch garnuszkach, osobno na ciasto i polewę. Dodajemy cukier i wodę, następnie rozpuszczamy na małym ogniu, miesząc co jakiś czas. Kakao dodajemy na końcu, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Ser mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków dwukrotnie. Jajka na ciasto starannie oddzielamy żółtka od białek. Przesiane sypkie składniki dodajemy partiami do bazy czekoladowej na przemian z żółtkami, miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciasto delikatnie łączymy z pianą, mieszamy ręcznie przy użyciu łopatki. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, aby ciasto nie spadało swobodnie z łyżki. Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę, następie dodajemy partiami ser. Kolejno dodajemy całe jajka , każdorazowo dokładnie miksując do połączenia składników. Na końcu dodajemy skrobię ziemniaczaną, miksujemy. Piekarnik rozgrzewamy góra/dół do temperatury 170 °C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na przemian wykładamy po łyżce ciasta i masy serowej i tak to wyczerpania składników. Wierzch delikatnie równamy. Ciasto pieczemy przez 40-50 minut w temperaturze 170 °C, kontrolując wierzch ciasta ( do suchego patyczka ). Od razu po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wystudzony sernik oblewamy polewą.

    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesernikciasto izaura

Komentarze

Podobne przepisy

sernik

Dodane przez: Aninka88

sernik Izaura

Niegdyś popularny sernik o którym...

Dyniowy sernik Izaura

Dodane przez: Mniam1

Dyniowy sernik Izaura

Połączenie sernika i ciasta czekoladowego...

image-016g69v

Dodane przez: bozena58

Sernik "Izaura"

przepis ten gości u mnie w domu...

mufinki

Dodane przez: Kaska

Mufinki izaura

Pyszne fufinki

Sernik Izaura z truskawkami i czekoladą

Dodane przez: Bo-Bożena

Sernik Izaura z truskawkami i czekoladą

Ciemne, mocno czekoladowe ciasto...

sernik

Dodane przez: katrinaM24

Najłatwiejszy sernik Izaura, sernik na murzynku-zawsze...

Wręcz klasyk-sernik Izaura-jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE