Masa serowa:
- 70 dkg sera (lub kg sera z wiaderka)
- 3 jaja
- 200g masła lub margaryny
- 3/4 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy
- wiórki kokosowe do posypania.
1.Margarynę, cukry, kakao i wodę zagotować. Ostudzić. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i dokładnie wymieszać. Odlać pół szklanki. Z białek ubić pianę. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i olejek zapachowy. Delikatnie wymieszać pianę i przelać na blachę.
W międzyczasie przygotować masę serową. Margarynę utrzeć z cukrami, dodać jajka i resztę. Masę serową wyłożyć na ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C przez ok godzinę, najlepiej sprawdzać do suchości patyczka. Po upieczeniu polać resztą polewy i posypać wiórkami. Porcja na mała blachę.
Komentarze