Ciasto Izaura

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszyste, kakaowe ciasto z cudownie wilgotną masą serową.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1,5 szkl mąki
    - 1 szkl cukru
    - 2 łyżki kakao
    - 1 margaryna
    - 1 cukier waniliowy
    - 4 jajka
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 5 łyżek wody
    - kilka kropli ulubionego olejku zapachowego.

    Masa serowa:
    - 70 dkg sera (lub kg sera z wiaderka)
    - 3 jaja
    - 200g masła lub margaryny
    - 3/4 szkl cukru
    - 1 cukier waniliowy
    - wiórki kokosowe do posypania.

Ciasto izaura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukry, kakao i wodę zagotować. Ostudzić. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i dokładnie wymieszać. Odlać pół szklanki. Z białek ubić pianę. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i olejek zapachowy. Delikatnie wymieszać pianę i przelać na blachę.
    W międzyczasie przygotować masę serową. Margarynę utrzeć z cukrami, dodać jajka i resztę. Masę serową wyłożyć na ciasto.
    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C przez ok godzinę, najlepiej sprawdzać do suchości patyczka. Po upieczeniu polać resztą polewy i posypać wiórkami. Porcja na mała blachę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy