Ciasto Iza

4.5 (199 ocen)

Inspiracją do Ciasta Iza był przepis na stefankę. Według mnie formy jaką użyłam nie pasuje do stefanki stąd mój pomysł na takie ciasto.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru kryształ
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka proszku do pieczenia

    Masa czekoladowa:
    2 budynie czekoladowe
    3/4 szklanki cukru kryształ
    250 g margaryny (1 kostka)
    1/2 litra mleka
    1 łyżka kakao
    1 esencja rumowa

    Dodatkowo:
    dżem z czarnej porzeczki
    czekolada gorzka
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto iza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka z cukrem ubić na puszysta masę. Ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartej tortownicy o wymiarach 12 x 30 cm lub keksówki.
    Piec 30 - 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
  • 2. Masa- ugotować budyń w 1/2 litra mleka - przestudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać kakao i esencję rumową.
  • 3. Przełożenie - biszkopt przekroić na 3 części. Na dolny biszkopt rozsmarować cienką warstwę dżemu porzeczkowego na to 1/3 część masy czekoladowej. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i powtórzyć czynności jak poprzednio. Boki ciasta posmarować masą. Na koniec wierzch i boki ciasta obsypać startą gorzką czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Kakao Masa Masa kakaowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.84 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-0nktxrn

To może cię zainteresować