ciasto Iwonka

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 30 min

to ciasto było moim eksperymentem, który mam nadzieje posmakuje nie tylko mi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto I :
    300 g maki pszennej
    1/3 szkl. cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki śmietany (18%)
    3 łyżki kakao
    2 słoiczki marmolady porzeczkowej(najlepiej z całymi owocami, nie dżem)
    ciasto II :
    750 g masła
    450 g cukru
    600 g maki pszennej
    4,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    12 jajek
    12 łyżek mleka
    5 łyżek kakao
    1 cukier waniliowy
    masa :
    250 ml wody
    2 słoiczki marmolady porzeczkowej(najlepiej z całymi owocami, nie dżem)
    1 kisiel malinowy
    1.5 łyżki maki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto iwonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto I :
    Składniki zmiksuj na średnich obrotach. Podziel na dwie części. Do pierwszej dodaj kakao i rozwałkuj ja między dwoma pergaminami wielkości blachy.Piecz 10 minut w 180 stopniach C. Wyłóż na ciasto marmoladę, przykryj resztą rozwałkowanego miedzy pergaminami ciasta i piecz około 40 min.
  • 2. ciasto II :
    Masło zmiksuj z cukrem. Dodawaj po jednym jajku. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj masę maślaną, suche składniki i mleko. Podziel ciasto na 2 części i do jednej dodaj kakao. Wylej je na osobne, poprzednio wyłożone pergaminem i wysmarowane tłuszczem blaszki i piecz około 30 min w 180 stopniach C.
  • 3. masa :
    Do rondelka wlej 200 ml wody i dodaj marmoladę oraz cukier. Wymieszaj w 50 ml wody make ziemniaczaną i kisiel. Gdy marmolada się zagotuje, wlej rozcieńczony kisiel i mieszaj aż do zgęstnienia.
    Następnie na upieczone kruche ciasto wyłóż pół kisiela porzeczkowego, kolejno czarne ciasto, resztę kisiela i białe ciasto.

Porady

Marmoladę porzeczkową możesz tez zastąpić wiśniową. Jeżeli masa owocowa będzie zbyt rzadka możesz dodać jeszcze trochę rozrobionej w odrobinie wody maki ziemniaczanej (cały czas mieszając na ogniu). Natomiast sposób dekoracji pozostawiam każdemu dowolny. Ja polewam je lukrem i posypuje czekoladowymi wiórkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.84 (623 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować