Ciasto imprezowe z chrupiącym środkiem

4.5 (153 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto tortowe z dwoma biszkoptami, dwoma kremami i chrupiącą warstwą. Ciasto z górą waflową, w smaku przypominające ciasto z Prince Polo. Ciasto pracochłonne ale wyszło pyszne, godne świątecznego stołu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT CIEMNY:
    -5 jajek
    -130 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -70 g. mąki ziemniaczanej
    -10 g. kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOPT JASNY:
    -4 jajka
    -120 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -70 g. mąki ziemniaczanej
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -1/2 soku z puszki po brzoskwiniach
    -ok.100 ml.przegotowanej wody

    KREM Z BRZOSKWINIAMI:
    -250 g. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -400 g. jogurtu greckiego
    -30 g.cukru pudru
    -20 g.żelatyny
    -ok.100 ml.wody
    -ok.230 g. pokrojonych brzoskwiń z puszki

    CHRUPIĄCA WARSTWA:
    -450 g.(kilkanaście posiekanych pralinek, kilka czekoladowych wafelków i kilka FERRERO ROCHER)
    SOS CZEKOLADOWY:
    -ok.125 ml.śmietanki 30 %
    -50 g.mlecznej czekolady

    KREM STRACCIATELLO:
    -250 g. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -400 g. jogurtu greckiego
    -40 g.cukru pudru
    -20 g.żelatyny
    -ok.100 ml.wody
    -100 g.gorzkiej czekolady

    GÓRA:
    -2 tafle waflowe prostokątne
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto imprezowe z chrupiącym środkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto imprezowe z chrupiącym środkiem 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Przesiewać tam mąkę z proszkiem i kakao . Delikatnie wymieszać, ale nie długo. Wyłożyć do blachy (30x40) wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20- 25 min.170*C. Drugi biszkopt robimy podobnie, ale bez kakao.
  • Ciasto imprezowe z chrupiącym środkiem 2. Ciemny biszkopt ułożyć z powrotem do tej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem do pieczenia. Nasączyć połową rozcieńczonego syropu.
  • Ciasto imprezowe z chrupiącym środkiem 3. krem 1- Żelatynę rozmieszać z przegotowaną i gorącą wodą i schłodzić do letniego.Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem, serkiem i jogurtem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Na koniec wmieszać pokrojone w kostkę i odsączone brzoskwinie, ale łopatką.Wylać do blaszki na biszkopt i wyrównać.
  • Ciasto imprezowe z chrupiącym środkiem 4. Przykryć drugim jasnym biszkoptem i nasączyć resztą syropu.
  • Ciasto imprezowe z chrupiącym środkiem 5. chrupiąca warstwa-Najpierw zrobić sos: nad parą rozpuścić czekoladę w śmietance. Potem ją ostudzić a między czasie pokroić w kawałki, pralinki, wafelki i czekoladki. Chrupiącą wkładkę porozrzucać do blaszki na biszkopt.
  • Ciasto imprezowe z chrupiącym środkiem 6. Polać zimnym sosem i ciasto schłodzić kilkanaście minut w lodówce.
  • Ciasto imprezowe z chrupiącym środkiem 7. krem 2-Postąpić jak z 1 kremem z tym że na koniec wmieszać startą czekoladę zamiast brzoskwiń. Wylać do blaszki na chrupiącą wkładkę i rozprowadzić.
  • Ciasto imprezowe z chrupiącym środkiem 8. góra-Tafle waflowe odpowiednio przyciąć nożem do wymiarów blaszki. Ułożyć jeden obok drugiego na górze kremu, delikatnie przyciskając. Ciasto schłodzić w lodówce, przynajmniej z godzinę.Kroić ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować