Ciasto tortowe z dwoma biszkoptami, dwoma kremami i chrupiącą warstwą. Ciasto z górą waflową, w smaku przypominające ciasto z Prince Polo. Ciasto pracochłonne ale wyszło pyszne, godne świątecznego stołu.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT CIEMNY:
-5 jajek
-130 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-70 g. mąki ziemniaczanej
-10 g. kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT JASNY:
-4 jajka
-120 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-70 g. mąki ziemniaczanej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
NASĄCZENIE:
-1/2 soku z puszki po brzoskwiniach
-ok.100 ml.przegotowanej wody
KREM Z BRZOSKWINIAMI:
-250 g. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-400 g. jogurtu greckiego
-30 g.cukru pudru
-20 g.żelatyny
-ok.100 ml.wody
-ok.230 g. pokrojonych brzoskwiń z puszki
CHRUPIĄCA WARSTWA:
-450 g.(kilkanaście posiekanych pralinek, kilka czekoladowych wafelków i kilka FERRERO ROCHER)
SOS CZEKOLADOWY:
-ok.125 ml.śmietanki 30 %
-50 g.mlecznej czekolady
KREM STRACCIATELLO:
-250 g. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-400 g. jogurtu greckiego
-40 g.cukru pudru
-20 g.żelatyny
-ok.100 ml.wody
-100 g.gorzkiej czekolady
Ciasto imprezowe z chrupiącym środkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Przesiewać tam mąkę z proszkiem i kakao . Delikatnie wymieszać, ale nie długo. Wyłożyć do blachy (30x40) wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20- 25 min.170*C. Drugi biszkopt robimy podobnie, ale bez kakao.
2.Ciemny biszkopt ułożyć z powrotem do tej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem do pieczenia. Nasączyć połową rozcieńczonego syropu.
3.krem 1- Żelatynę rozmieszać z przegotowaną i gorącą wodą i schłodzić do letniego.Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem, serkiem i jogurtem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Na koniec wmieszać pokrojone w kostkę i odsączone brzoskwinie, ale łopatką.Wylać do blaszki na biszkopt i wyrównać.
4.Przykryć drugim jasnym biszkoptem i nasączyć resztą syropu.
5.chrupiąca warstwa-Najpierw zrobić sos: nad parą rozpuścić czekoladę w śmietance. Potem ją ostudzić a między czasie pokroić w kawałki, pralinki, wafelki i czekoladki. Chrupiącą wkładkę porozrzucać do blaszki na biszkopt.
6.Polać zimnym sosem i ciasto schłodzić kilkanaście minut w lodówce.
7.krem 2-Postąpić jak z 1 kremem z tym że na koniec wmieszać startą czekoladę zamiast brzoskwiń. Wylać do blaszki na chrupiącą wkładkę i rozprowadzić.
8.góra-Tafle waflowe odpowiednio przyciąć nożem do wymiarów blaszki. Ułożyć jeden obok drugiego na górze kremu, delikatnie przyciskając. Ciasto schłodzić w lodówce, przynajmniej z godzinę.Kroić ostrym nożem.
Komentarze