Ciasto imieninowe z truskawkami

4.5 (197 ocen)

  • 60 min

Jest łatwe w przygotowaniu, idealne na letnie dni, pyszne,aż palce lizać :)

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jaj
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    krem:
    1 margaryna
    1 budyń waniliowy
    pół litra mleka
    oraz:
    truskawki około 0,5kg
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto imieninowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy biszkopt: Białka oddzielamy od białek ubijamy na sztywno dodając najpierw szczyptę soli (żeby się lepiej ubiły), a następnie cukier. Ubijamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (26x30cm) wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Krem: gotujemy budyń waniliowy wg przepisu na opakowaniu, dodając 1 łyżkę więcej cukru. Studzimy.
    Margarynę miksujemy do uzyskania puszystości. Dodajemy przestudzony budyń (po łyżce). Dobrze mieszamy.
  • 3. Galaretki rozrabiamy tak jak na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki myjemy i kroimy na pół.Upieczony i przestudzony biszkopt , kroimy na dwa płaty.
  • 4. Przełożenie ciasta: biszkopt 1 część- krem-biszkopt 2 część-truskawki-tężejąca galaretka.Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc by wszystko dobrze stężało. Smacznego!

Porady

W czasie gdy piecze się biszkopt gotuję budyń i go studzę, wkładając cały garnek do zimnej wody. Rozpuszczam również galaretki i stawiam w chłodnym miejscu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować