Ciasto i sos z pieczonych papryk do pizzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO IDEALNE
Mleko grzejemy do temperatury 36 stopni , tzn. tak że jak je dotykamy to nas nie parzy:)Dodajemy drożdze , cukier , sól i mieszamy , na koniec posypujemy wierzch garstką mąki , odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywamy ściereczką i czekamy aż drożdże zaczną pracować około 15 minut.
Gdy rozczyn widocznie zwiększy swoją objętość dosypujemy resztę mąki oraz dajemy olive wyrabiamy jednolite ciasto około 10 minut , gdy ciasto będzie za mokre można podsypać troszkę mąką .
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1-2 godziny .
Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy na kształt pizzy i dodajemy ulubione składniki.
Pieczemy w temp. 200 stopni aż się zarumieni około 15-25 minut.
2.SOS Z PIECZONYCH PAPRYK DO PIZZY
Papryki czyścimy , kroimy w grubsze paski polewamy olivą i wkładamy na 30 minut do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni .Po upływie tego czasu odkładamy do wystygnięcia.
Pomidory kroimy na drobne kawałki i smażymy na olivie z cebulą pokrojoną w kosteczkę aż zmięknną dodając czosnek , posiekane chilli oraz przyprawy.Pomidory dodajemy do drobno posiekanej wcześniej upieczonej papryki i blendujemy dodając przecier pomidorowy , można dodać wiecej albo mniej w zależności od gęstości jaką chcemy otrzymać .
Komentarze