2 op. herbatników
1 litr mleka
200 g masła + 1 łyżka
150-200 g czekolady mlecznej (w zależności kto jakie słodkie lubi )
1 op. cukru waniliowego
1 szklanka kaszy manny
1-2 łyżki kakao
100 g czekolady gorzkiej (na polewę)
posiekane orzechy (do posypania)
1.Przygotowujemy blachę (25 x 35 cm): smarujemy ją tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Dno blachy wykładamy herbatnikami. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu. Gdy rozpuści nam się masło dodajemy cukier waniliowy i mleczną czekoladę połamaną na kosteczki, mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Następnie dodajemy kakao, a na końcu powoli wsypujemy kaszę mannę, cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki. Masę cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy na przygotowane herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Odstawiamy do wystygnięcia.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z łyżką masła, a następnie rozsmarowujemy ją na wierzchu herbatników. Posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto jest gotowe do spożycia gdy jest zimne i zastygnie.
Komentarze