Ciasto herbatnikowe

4.5 (152 ocen)

  • 60 min

Przepis na to ciasto znalazłam w internecie, robi się je szybko i jest bardzo smaczne, a co najważniejsze nie wymaga pieczenia. Idealne na lato:)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -150 g masła lub margaryny
    -100 g cukru
    -1 łyżeczka cukru waniliowego
    -2 łyżki kakao
    -1 jajko, roztrzepane
    -200 g pokruszonych herbatników
    -100 g wiórków kokosowych
    -50 g posiekanych orzechów włoskich

    Masa:
    -3 łyżki żelatyny
    -70 g masła lub margaryny
    -2 łyżki mleka
    -1/2 torebki budyniu waniliowego
    -200 g cukru pudru
    -sok z 1/2 cytryny
    -2 serki homogenizowane naturalne (po 180 g)

    Do dekoracji:
    -3/4 kostki gorzkiej czekolady
    - odrobina mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto herbatnikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:W garnku rozpuścić 150 g masła, cukier, cukier waniliowy, kakao, roztrzepane jajko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Wsypać pokruszone herbatniki, wiórki, orzechy, wymieszać i jeszcze ciepłym ciastem wyłożyć dno tortownicy, o średnicy 22 cm (ja wykorzystałam tortownicę o śr. 24 cm). Odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Masa:Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody, ostudzić. W rondelku rozpuścić 70 g masła, dodać mleko, budyń, cukier puder i sok z cytryny, zagotować i dokładnie pomieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić, połączyć z serkami oraz żelatyną i wyłożyć na ciasto w tortownicy. Schłodzić w lodówce, aż masa stężeje.
  • 3. Dekoracja:Czekoladę rozpuścić na parze z odrobiną mleka i udekorować ciasto w dowolny sposób.

Porady

Zamiast serków homogenizowanych naturalnych możemy dodać o smaku waniliowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować