Ciasto Helenki

  • wyświetlono: 1370 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Przepis ze starego kajeciku mojej mamy. Idealny, lekki deser na upalne dni.

blackcurrant31

Składniki

BISZKOPT:
5 jajek
1 szkl. cukru
1/2 szkl. maki tortowej
1/2 szkl. maki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
OWOCOWA PIANKA:
0,5 l jogurtu naturalnego
1/2 szkl. cukru pudru
2 czerwone galaretki (najlepiej truskawkowe)
parę łyżek dżemu truskawkowego
truskawki

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Helenki

  • 1. 1) Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier, a gdy się rozpuści dodawać kolejno żółtka i miksować do powstania jednolitej masy. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając łyżką. Wylać na wyłożona pergaminem blachę. Piec w temp. 170*C przez około 25-30 min.
  • 2. Rozpuścić galaretki w 1/2 litra wody i ostudzić. 0,5 litra jogurtu zmiksować z cukrem pudrem, dodać do tego ostudzone, tężejące galaretki. i zmiksować.
  • 3. Biszkopt posmarować cienką warstwą dżemu. Poukładać umyte, obrane z szypułek truskawki i zalać jogurtem rozrobionym z galaretkami.
    Przechowywać w chłodnym miejscu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekonkurs_jubileusz

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Shrek

Dodane przez: edytaha

Ciasto Shrek

Ciasto czasochłonne, ale warte...

królewiec

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto Królewiec

Przepis na ciasto pochodzi z "Wielkiej...

ciasto

Dodane przez: bieniaszka

Ciasto "Grześki"

Kremowe, rozpływające się w ustach...

Ciasto"Cygan"

Dodane przez: maariola1988

Ciasto "Cygan"

Ciasto wykonałam na swoje urodziny....

Ciasto kokosowe Bounty

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto Bounty

Jeżeli uwielbiacie znane batony...

porzeczkowiec

Dodane przez: edykas83

Ciasto PORZECZKOWIEC

Ciasto jest pyszne. Zrobiłam pierwszy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE