Ciasto grysikowe z truskawkami

0 (0 ocen)

Ciasto z kaszy manny z truskawkami i galaretką bez pieczenia. Szybkie, wygodne do krojenia, ładnie się prezentujące i smaczne.

Składniki:

  • 2 opakowania herbatników np. petitków
    1 litr mleka
    200 g masła
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1 szklanka kaszy manny
    500 g truskawek
    2 opakowania galaretki truskawkowej

Ciasto grysikowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić w 750 ml wody, odstawić do ostudzenia.
    Formę o wymiarach dolnych 26 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Dno formy wyłożyć herbatnikami, jeden przy drugim.
    W garnku zagotować mleko z cukrami i masłem. Do gorącego dodać szklankę kaszy manny, zagotować. Pogotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą kaszę wylać na herbatniki, wyrównać. W jeszcze ciepłą kaszę powciskać truskawki, do połowy ich wielkości. Przestudzić.
    Zalać tężejącą galaretką.
    Uwaga: może się zdarzyć, że truskawki podpłyną do góry, wtedy trzeba je umieścić na miejscu przy pomoca malutkich wykałaczek, które usuniemy po stężeniu galaretki.
    Przechowywać w lodówce. Przed podaniem dowolnie udekorować, np. bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy