Ciasto grysikowe z nutellą i truskawkami

4.5 (151 ocen)

Pyszne, orzeźwiające ciasto, nie wymagające pieczenia. Na pewno wszystkim będzie smakowało:)

Składniki:

  • Masa grysikowa:
    650ml mleka,
    100g kaszy manny,
    120g masła,
    180g kremu czekoladowego,
    łyżka cukru,
    230g herbatników.

    Masa owocowa:
    500g truskawek,
    200g czerwonych porzeczek,
    450ml wody,
    100g cukru,
    90g mąki ziemniaczanej,
    3 łyżki konfitury różanej.

    Masa jogurtowa:
    700ml jogurtu naturalnego,
    200ml śmietanki 30%,
    4 łyżki cukru pudru,
    25 g żelatyny,
    70ml wody,
    2 łyżki konfitury różanej.
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto grysikowe z nutellą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dnie blaszki o wym. 23x33 cm ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Mleko zagotować z masłem, cukrem i kremem czekoladowym. Stale mieszając, powoli wsypywać kaszę mannę. Mieszając, gotować około 3 minuty. Gorącą masę wylać na herbatniki, przykryć kolejną warstwą ciastek. Odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Truskawki i porzeczki zblendować. Odłożyć 4 łyżki musu. Mąkę ziemniaczaną zmieszać dokładnie ze 100ml wody. Resztę musu zmieszać z 350ml wody i cukru. Stale mieszając, wlać rozrobioną mąkę. Gotować jedną minutę. Zdjąć z ognia, dodać dżem i wymieszać. Gorącą masę wylać na herbatniki. Ostudzić.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w 70ml wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać jogurt, odłożony mus oraz konfiturę. Na koniec powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki, by masy całkowicie stężały. Przed podaniem udekorować truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Truskawki Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować