Ciasto gruszkowo-limonkowe bez pieczenia

4.5 (182 ocen)

Przepyszne, orzeźwiające ciasto, które nie wymaga pieczenia. Robi się je bardzo szybko, jedynie trzeba się uzbroić w cierpliwość czekając aż zastygnie ;)

Składniki:

  • 24 podłużne biszkopty
    330ml śmietanki 30 %
    400ml jogurtu o smaku gruszki z kawałkami owoców
    2 łyżki żelatyny
    1/2 szkl mleka
    1 limonka
    2-3 miękkie gruszki
    galaretka agrestowa

Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Ciasto gruszkowo-limonkowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, do wody dodając sok z 1/2 limonki, ostudzić.
  • 2. Żelatynę wymieszać z mlekiem, odstawić na 15 minut aby napęczniała. Podgrzewać na bardzo małym ogniu do czasu aż się rozpuści- nie zagotować. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać jogurt i żelatynę, zmiksować. W razie potrzeby dosłodzić do smaku.
  • 3. Foremkę 20x20cm wyłożyć folią. Na dnie poukładać biszkopty i wylać połowę masy. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i wylać resztę masy. Wierzch wyrównać. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • 4. Gruszki umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Plasterki gruszki skropić sokiem z pozostałej limonki, ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Porady

Śmietanka musi być mocno schłodzona. Gdy jogurt jest zimny, wtedy masa szybko zacznie tężeć. Najlepiej zacząć od przygotowania galaretki agrestowej. Gdy ta będzie zimna można zabrać się za przygotowanie masy jogurtowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Gruszki Jogurt Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować