Ciasto gruszkowo-imbirowe

0 (0 ocen)

  • 55 min

Pyszny deser.

  • 55 min

Składniki:

  • masło miękkie 200 g
    cukier 150 g
    mąka pszenna 200 g
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    imbir mielony 3 łyżeczki
    jaja 3
    gruszki ½ kg
    cukier brązowy 1 łyżka

Ciasto gruszkowo-imbirowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 175 g masła utrzeć z cukrem. Dodawać po jajku. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i imbirem. Miksować aż powstanie gładkie ciasto. Przełożyć masę do tortownicy (o średnicy 22 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Powierzchnię wygładzić. Gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plastry. Ułożyć wachlarzowato na cieście. Posypać brązowym cukrem, a na to ułożyć płatki pozostałego masła. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Podawać na ciepło z lodami lub śmietaną, albo wg uznania na zimno bez dodatków.

Porady

Zamiast cukru brązowego można użyć zwykłego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy