Ciasto gruszkowo - czekoladowe z rumem

  • wyświetlono: 727 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Moja jesienna propozycja na poprawę humoru, czyli gruszki w cieście czekoladowym. Zostałam obdarowana pokaźną tabliczką czekolady, więc tworzę. Rum lub likier w tym cieście może być, ale nie musi, możecie go zastąpić wodą. Ciasto łatwe do zrobienia, poradzi sobie z nim każdy, a walory smakowe są grz

Apetyczna babeczka

Składniki

Przygotowanie gruszek:

Składniki:


7 - 8 sztuk gruszek, gruszki polecam zielone i twarde
2 laski cynamonu
sok z połowy cytryny
3/4 szklanki cukru
ok. 1 litra wody


Ciasto czekoladowe.

Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm.


20 dag dobrej jakości czekolady
18 dag masła lub margaryny
20 dag cukru trzcinowego, można dać zwykły cukier
6 jaj
25 dag mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki rumu lub słodkiego likieru, jeśli rezygnujemy z alkoholu należy dodać zimną wodę


Polewa czekoladowa:

10 dag czekolady
4-5 łyżek wody lub rumu

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto gruszkowo - czekoladowe z rumem

  • 1. Przygotowanie gruszek:

    1. Wodę gotujemy z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny.

    2. Gruszki obieramy z łupiny, od spodu wycinany gniazda nasienne i równo ścinamy aby stabilnie stały. Przygotowane gruszki wkładamy do słodkiego wrzącego syropu i gotujemy na małym ogniu ok. 12 minut. Następnie wyciągamy i odsączamy.

    Przygotowanie ciasta czekoladowego:


    1. W rondlu na parze rozpuszczamy czekoladę z rumem, aż zrobi się płynna. Następnie odstawiamy do wystudzenia.

    2. Masło ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy jaja i miksujemy. Dodajemy płynną czekoladę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Gotowe ciasto czekoladowe przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

    3. Do ciasta wkładamy przygotowane, odsączone gruszki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Czas pieczenia 55 minut.


    Przygotowanie polewy:

    1. W rondlu na parze rozpuszczamy czekoladę z rumem lub z wodą, odstawiamy alby nieco ostygła, a następnie równomiernie polewamy wierzch ciasta czekoladowego.
PPWS_12-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiczekoladagruszki

Komentarze

Podobne przepisy

Ucierane ciasto z rumem i orzechami (korzenne).

Dodane przez: Di bloguje

Ucierane ciasto z rumem i orzechami (korzenne)

Ciasto jest niezwykle aromatyczne...

Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną

Dodane przez: Skotka

Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną

Pyszny dodatek do filiżanki kawy

image-166ypde

Dodane przez: Ewelina Marcin

Ciasto Stefania z musem gruszkowym

Tradycyjne ciasto z przepisu mojej...

Ciasto Herbatniki z rumem i marcepanem

Dodane przez: LucyG

Ciasto Herbatniki z rumem i marcepanem

Coś dla miłośników słodkości i...

Ciasto gruszkowe z kaszą jaglaną

Dodane przez: Goszka

Ciasto gruszkowe z kaszą jaglaną

Zdrowe ciasto z mega dawką witamin...

Ciasto gruszkowe z masą śmietanowo-gruszkową w polewie czekoladowej z orzechami

Dodane przez: Latosiowy-dom

Ciasto gruszkowe z masą śmietanowo-gruszkową...

Kawałek domowego ciasta z pyszną...