Ciasto gruszkowe z masą śmietanowo-gruszkową w polewie czekoladowej z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ucieramy z gorącą wodą oraz cukrem na puszystą masę.
Białka ubijamy na sztywno.
Następnie do żółtek dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia wraz z olejem.
Mieszamy całość i na koniec dodajmy nasze białka i mieszamy delikatnie do połącznia składników.
Przelewany do blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (lub kaszą manną)
Gruszki obieramy i kroimy na dość szerokie ćwiarteczki, obsypujemy mąką i układamy na masie biszkoptowej.
Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni – sprawdzamy metodą suchego patyczka czy już doszło w środku. Jeśli nie-to jeszcze z 5 minut.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach 10 minut i wyjmujemy.
Masa:
Mieszamy mascarpone z jogurtem i cukrem. Dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę gruszkę
Polewa:
W garnuszku rozgrzewamy kremówkę i dorzucamy kosteczki czekolady, mieszamy do uzyskania polewy.
Biszkopt kroimy na dwie połowy. Przekładamy masą. Polewamy polewą i sypiemy od razu orzeszki.
Odstawiamy do lodówki na minimum godzinkę.
Smacznego.
Porady
Ciasto można posypać tylko cukrem pudrem, będzie mniej kaloryczne
Komentarze