Ciasto gruszkowe z delikatnym kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Gruszki należy umyć, obrać, wyciąć środki i pokroić w kostkę. Następnie skropić sokiem z cytryny by zachowały swój naturalny kolor.
2. Miękkie masło utrzeć z cukrem, szczyptą soli i aromatem rumowym na puszysta masę. Dodawać po jednym jajku, przy czym każde należy miksować z masą ok 2 minut, jest to ważne ponieważ ciasto może się zważyć jeśli jajka dodamy naraz lub za wcześnie.
3. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
4. Wymieszaną mąkę dodać do naszej masy na przemian z mlekiem. Miksujemy tylko do połączenia składników.
5. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej ( ja użyłam dużej blachy ponieważ ciasto pięknie wyrasta ) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć gruszki pokrojone w kostkę.
6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40-45 minut w temperaturze 180 C.
7, Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie.
8. Około 10-12 łyżek mleka wymieszać z budyniami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Dodać wymieszane budynie i mieszać aż masa zgęstnieje. Odstawić garnek i dodać żelatynę cały czas mieszając masę by żelatyna się w niej rozpuściła. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
9. Słodką śmietanę ubijamy na sztywno.
10. Zimny budyń zamieszać i delikatnie łyżka po łyżce wmieszać ubitą śmietanę. Krem budyniowy wyłożyć na przestudzone ciasto gruszkowe. Ciasto wstawić na ok 2-3 godz. do lodówki.
11. Dekoracja to już tak naprawę nasza fantazja ;)
Porady
Ciasto można również przekroić na pół i przełożyć kremem lub dżemem (szybka wersja) a na koniec polać polewą.
Komentarze