Ciasto gruszkowe z delikatnym kremem budyniowym

4.49 (200 ocen)

  • 60 min

Murzynek z gruszkami przykryty delikatnym kremem budyniowym.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - ok 10 gruszek dojrzałych, miękkich lub litrowy słoik gruszek w syropie
    - sok z połowy cytryny
    - 1,5 kostki masła
    - 1,75 szklanki cukru
    - szczypta soli
    - mały aromat rumowy
    - 6 jajek
    - 2,5 szklanki mąki pszennej
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3-4 łyżki kakao
    - 0,5 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
    Krem:
    - 3 łyżeczki żelatyny w proszku
    - 750 ml mleka
    - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
    - 2 łyżki cukru
    - 400 ml śmietany 30-36%
    Dekoracja:
    - gotowa posypka czekoladowa

Wystaw ocenę:

4.49 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Desery

Ciasto gruszkowe z delikatnym kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Gruszki należy umyć, obrać, wyciąć środki i pokroić w kostkę. Następnie skropić sokiem z cytryny by zachowały swój naturalny kolor.
    2. Miękkie masło utrzeć z cukrem, szczyptą soli i aromatem rumowym na puszysta masę. Dodawać po jednym jajku, przy czym każde należy miksować z masą ok 2 minut, jest to ważne ponieważ ciasto może się zważyć jeśli jajka dodamy naraz lub za wcześnie.
    3. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
    4. Wymieszaną mąkę dodać do naszej masy na przemian z mlekiem. Miksujemy tylko do połączenia składników.
    5. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej ( ja użyłam dużej blachy ponieważ ciasto pięknie wyrasta ) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć gruszki pokrojone w kostkę.
    6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40-45 minut w temperaturze 180 C.
    7, Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie.
    8. Około 10-12 łyżek mleka wymieszać z budyniami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Dodać wymieszane budynie i mieszać aż masa zgęstnieje. Odstawić garnek i dodać żelatynę cały czas mieszając masę by żelatyna się w niej rozpuściła. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
    9. Słodką śmietanę ubijamy na sztywno.
    10. Zimny budyń zamieszać i delikatnie łyżka po łyżce wmieszać ubitą śmietanę. Krem budyniowy wyłożyć na przestudzone ciasto gruszkowe. Ciasto wstawić na ok 2-3 godz. do lodówki.
    11. Dekoracja to już tak naprawę nasza fantazja ;)

Porady

Ciasto można również przekroić na pół i przełożyć kremem lub dżemem (szybka wersja) a na koniec polać polewą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować