Ciasto gruszkowe z bananami na spodzie z sucharków

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo lubię wszystkie słodkości. Szczególnie jeżeli są to słodkości z kwaskowym posmakiem. To ciasto ma bardzo ciekawą strukturę i przechodzi od słodyczy, przez słodko kwaśny krem aż do kwaśnej góry...pycha!

  • 60 min

Składniki:

  • Do spodu:
    -250 gram sucharków
    -garść płatków owsianych
    -4 duże łyżki kremu orzechowego

    Masa gruszkowa:
    -2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego
    -masło ok 200 gram
    -3/4 szklanki cukru trzcinowego
    -3 gruszki
    -sok z 1/2 cytryny
    -mleko około 400 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto gruszkowe z bananami na spodzie z sucharków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sucharki rozkruszamy i łączymy z kremem na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane, które pochłoną nadmiar wody, mieszamy i wykładamy masę na spód tortownicy, dociskamy łyżką, by utworzyć równy spód.
  • 2. Obrane gruszki, pokrojone w małe kosteczki podlewamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy by trochę przeschły.
    Z ilości w/w mleka odlewamy kubek i doprowadzamy do zagotowania (gdy będzie się unosiło, jest gotowe). Budynie rozpuszczamy w pozostałym mleku z cukrem; dobrze zamieszane wlewamy do ugotowanego mleka i energicznie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
    Masło ucieramy kilka minut do białości i puszystej masy, dodajemy doń budyń i miksujemy. Dodajemy gruszki. Mieszamy delikatnie.

    Na spód przekładamy masę. Odstawiamy do lodówki. Gdy stężeje obkładamy bananami skropionymi cytryną i zalewamy galaretką.
    Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować