Ciasto francuskie z żurawiną i chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce około 2 godzin. Następnie ciasto podzielić na 6 równych części. Rozwałkować 2 części na wymiar blachy, podsypać mąką podczas wałkowania, gdyż ciasto jest tłuste. Jedną część włożyć do blachy. 2 białka posolić szczyptą soli, ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru, na koniec dodać proszek kisielu żurawinowego. Wyłożyć na ciasto w blaszce, rozłożyć 1/3 żurawiny, przykryć drugim ciastem i upiec na złoty kolor w temp. 180 stopni. Czas pieczenia około 20 minut. Czynność powtórzyć z pozostałymi plackami.
Budyń ugotować bez cukru na 1 szklance mleka, wystudzić pod przykryciem. Masło utrzeć z chałwą na puszystą masę, dodać alkohol, wymieszać. Następnie dodawać po 1 łyżce budyniu, ucierając masę na jednolity puch. Na pierwszy upieczony placek rozłożyć 1/2 masy, przykryć drugim plackiem i rozłożyć drugą część masy, przykryć pozostałym plackiem. Lekko docisnąć placki. Ciasto posypać cukrem pudrem. Wstawić w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.
Komentarze