Ciasto francuskie z żurawiną i chałwą

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Wspaniałe połączenie ciasta francuskiego z żurawiną i kremem z chałwą. Ciasto jest pracochłonne, ale smakuje wyśmienicie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    3,5 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki śmietany 22%
    6 żółtek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    250 gram margaryny
    Beza żurawinowa
    6 białek
    3 kisiele żurawinowe
    25 dag suszonej żurawiny
    6 płaskich łyżek cukru
    sól
    Masa z chałwą
    2x100 gram chałwy sezamowej o smaku waniliowo-kakaowym
    1,5 kostki masła(300 gram)
    1 budyń waniliowy
    1 szklanka mleka
    2 łyżki spirytusu
    cukier puder do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto francuskie z żurawiną i chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce około 2 godzin. Następnie ciasto podzielić na 6 równych części. Rozwałkować 2 części na wymiar blachy, podsypać mąką podczas wałkowania, gdyż ciasto jest tłuste. Jedną część włożyć do blachy. 2 białka posolić szczyptą soli, ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru, na koniec dodać proszek kisielu żurawinowego. Wyłożyć na ciasto w blaszce, rozłożyć 1/3 żurawiny, przykryć drugim ciastem i upiec na złoty kolor w temp. 180 stopni. Czas pieczenia około 20 minut. Czynność powtórzyć z pozostałymi plackami.
    Budyń ugotować bez cukru na 1 szklance mleka, wystudzić pod przykryciem. Masło utrzeć z chałwą na puszystą masę, dodać alkohol, wymieszać. Następnie dodawać po 1 łyżce budyniu, ucierając masę na jednolity puch. Na pierwszy upieczony placek rozłożyć 1/2 masy, przykryć drugim plackiem i rozłożyć drugą część masy, przykryć pozostałym plackiem. Lekko docisnąć placki. Ciasto posypać cukrem pudrem. Wstawić w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.

Porady

Jako kremu można użyć też kremu karpatka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować