Ciasto francuskie z warzywami

4.5 (166 ocen)

Uwielbiam gotować, gdy smakuje moim bliskim. Wymyślanie co róż nowych potraw sprawia mi ogromną przyjemności.

Składniki:

  • - op. Ciasta francuskiego,
    - kiełbaska śląska 2 szt.,
    - połowa papryki czerwonej,
    - Brokuł,
    - 3 pieczarki,
    - 2 duże pomidorki,
    - Śmietanka 18 procent,
    - 3 jajka,
    - zioła prowansalskie,
    - szczypta soli i pieprzu.
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ciasto francuskie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W formie tortowej lub pojemniku na tarte wykładamy ciasto francuskie tak by spód i brzegi były całe pokryte. Na przyszykowane ciasto układamy pokrojone w kostkę pieczarki. Następnie wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika 180 C, by lekko się upiekło (na 5 minut). W tym czasie kroimy kiełbaskę i papryczkę. Pomidorki dobrze zaparzyć by zdjąć z nich skórkę. A brokuł ugotować w osolonej wodzie tak by nie był za miękki.
    2. Po 5 minutach pieczenia ciasta wyciągamy je z piekarnika i układamy warstwowo kiełbaskę oraz paprykę a na samą górę brokuł. W miseczce przygotowujemy śmietankę: rozbełtać 3 jajka i wlać do nich całą zawartość śmietanki, następnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowaną śmietankę wylewamy na warzywa w cieście i na sam wierzch układamy obrane ze skórki pomidorki pokrojone w ćwiartki. Posypujemy ziołami prowansalskimi.
    3. Tak przygotowane ciasto wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 20-25 minut aż się zarumieni a śmietanka zetnie. Podawać lekko wystudzone wtedy najlepiej smakuje.

Porady

Dobrze jest wcześniej lekko podpiec ciasto by później wraz ze wszystkimi składnikami równo się upiekło. Idealne danie na ciepło i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować