ciasto francuskie z kurczakiem i brokułami

4.5 (148 ocen)

  • 50 min

Łatwe w przygotowaniu pyszne danie. Alternatywa dla urozmaicenia kurczaka.

  • 50 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    jedna pierś z kurczaka
    kilka różyczek brokuł (około połowa główki)
    mały słoiczek przecieru pomidorowego
    opakowanie tartego sera
    jajko
    tarta bazylia,oregano, papryka ostra, przyprawa do mięs
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ciasto francuskie z kurczakiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięs, ostrą papryką. Smażymy. W garnku gotujemy osoloną wodę do której następnie wrzucamy brokuły.
  • 2. Rozgrzewamy piekarnik do 180stopni (dolna i górna grzałka).Ciasto francuskie rozpakowujemy. Z obu stron nacinamy paski o grubości ok 1-2cm i długości ok 1/3ciasta. Środek ciasta smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy bazylią i oregano. Układamy warstwę kurczaka,następnie brokuły. Posypujemy tartym serem. Paski ciasta zaplatamy w warkocz. Roztrzepujemy żółtko i smarujemy nim ciasto z góry.
  • 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy gotowe ciasto. Pieczemy wg wskazówek na opakowaniu ciasta. Ok 20min w temp 180stopni.

Porady

Danie można wykonać z użyciem różnych dodatków np pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować