Łatwe w przygotowaniu pyszne danie. Alternatywa dla urozmaicenia kurczaka.
50 min
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
jedna pierś z kurczaka
kilka różyczek brokuł (około połowa główki)
mały słoiczek przecieru pomidorowego
opakowanie tartego sera
jajko
tarta bazylia,oregano, papryka ostra, przyprawa do mięs
sól,pieprz
Ciasto francuskie z kurczakiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięs, ostrą papryką. Smażymy. W garnku gotujemy osoloną wodę do której następnie wrzucamy brokuły.
2.Rozgrzewamy piekarnik do 180stopni (dolna i górna grzałka).Ciasto francuskie rozpakowujemy. Z obu stron nacinamy paski o grubości ok 1-2cm i długości ok 1/3ciasta. Środek ciasta smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy bazylią i oregano. Układamy warstwę kurczaka,następnie brokuły. Posypujemy tartym serem. Paski ciasta zaplatamy w warkocz. Roztrzepujemy żółtko i smarujemy nim ciasto z góry.
3.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy gotowe ciasto. Pieczemy wg wskazówek na opakowaniu ciasta. Ok 20min w temp 180stopni.
Porady
Danie można wykonać z użyciem różnych dodatków np pieczarek.
Komentarze