To proste i szybkie do przygotowania ciasto z kremem czekoladowym, które zasmakują każdemu. Idealny pomysł, gdy niespodziewanie do naszych drzwi zapukają goście. Na pewno zdążycie je podać do kawy :)
1 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
Krem czekoladowy typu Nutella
1 jajko
Ciasto francuskie z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ciasta francuskiego za pomocą okrągłej blaszki bądź miski wykroić dwa placki tej samej wielkości. Jeden kawałek ciasta ułożyć na pokrytej papierem do pieczenia blasze i posmarować niezbyt grubą warstwą kremu czekoladowego. Przykryć drugim kawałkiem ciasta.
Szklanką o niezbyt dużej średnicy odcisnąć pośrodku ciasta kształt kółka. Resztę ciasta ponacinać – najpierw na 4 równe części, te następnie na pół i każdą powstałą część również na pół (w sumie otrzymamy 16 jednakowych części).
Dwa, sąsiadujące ze sobą kawałki ciasta łapać i wywijać je kilkakrotnie na zewnątrz. Końce zlepić ze sobą.
Całość posmarować roztrzepanym białkiem. Ciasto piec około 30 minut w 180stopniach.
Komentarze