Ciasto francuskie mirabelkowo dyniowe

5 (182 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Nie spodziewałam się, że może być takie pyszne!

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ciasto francuskie (gotowe schładzone): 1 opakowanie
    - śliwki mirabelki: 250 gramów
    - cukier: 100 gramów
    - dynia po upieczeniu: 100 gramów
    - cukier puder (+ odrobina do posypania wierzchu): 0.25 szklanki
    - tymianek świeży - listki: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - ser mascarpone: 150 gramów
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto francuskie mirabelkowo dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto francuskie mirabelkowo dyniowe 1. Śliwki wypestkować, przekroić na połówki, umieścić w garnku, dodać cały cukier i wysmażyć by pozbyć się jak najwięcej puszczonego przez śliwki soku.
    Gdy wysmażymy konfiturę, odstawiamy by ostygła.
  • 2. Dynię natrzeć oliwą z oliwek, posypać listkami tymianku i piec w piekarniku nagrzanym do 180' do miękkości. Po upieczeniu, jeszcze ciepłą przełożyć do malaksera blendując na purre. Do masy dyniowej dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę.
  • 3. Ciasto francuskie rozkładamy na czystym papierze do wypieków umieszczonym na kuchennym blacie. Wykładamy na nie masę dyniową a następnie wcześniej przygotowaną konfiturę z mirabelek. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku ( tak jak zwijamy gołąbki )pomagając sobie przy tym papierem do wypieków. Kiedy ciasto przyjęło formę rolady, przekładamy je wraz z papierem do pieczenia do keksówki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160' przez 30 minut.
    Po wystygnięciu obsypujemy cukrem pudrem i kroimy w plastry.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować