Ciasto francuskie (listkowe) z dodatkiem smalcu

4.5 (184 ocen)

  • 5 godz.

Uwielbiam ciasto francuskie i wszystkie wypieki z jego udziałem. Najczęściej robię je osobiście, a to jest chyba moja jego najlepsza wersja.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Ciasto francuskie (listkowe) z dodatkiem smalcu




    SKŁADNIKI: 1 kg ciasta; czas przygotowania 5 godzin

    Część I

    450 g mąki wysokoglutenowej
    200-220 ml zimnej wody
    2 łyżki oleju
    1 płaska łyżeczka soli

    Część ll

    125 g masła o temperaturze pokojowej
    125 g smalcu
    40 g mąki
    dodatkowo mąka do podsypywania














Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto francuskie (listkowe) z dodatkiem smalcu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:


    Etap I
    Do miski wsypać mąkę, sól wlać olej i wodę. Wszystko wyrobić ręcznie do otrzymania jednolitego ciasta. Następnie ciasto należy wyłożyć na stolicę posypaną mąką i wyrabiać ugniatając jeszcze przez co najmniej 15 minut. Ciasto musi być gładkie, jednolite i elastycznie. Jeśli urwiemy mały kawałek ciasta i rozciągnąć je w dłoniach ciasto nam się nie rwie i nie dziurawi, ciasto jest wyrobione poprawnie. Jeśli jednak robią nam się w nim dziury, należy jeszcze trochę ten etap wydłużyć.
    Przygotowane ciasto kluskowe włożyć do foliowego woreczka i odłożyć w chłodne miejsce na 30 minut, żeby "odpoczęło" i straciło swoją sprężystość.
  • 2. Etap II
    Masło, smalec i mąkę dokładnie wymieszać łyżką na jednolitą pastę.
  • 3. Etap III
    Schłodzone ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować jego środkową część przygotowanym tłuszczem do samych brzegów. Na tłuszcz założyć wolne boki ciasta, tworząc długi i wąski prostokąt. Całość przykryć folią i wstawić na 30 minut do lodówki.
  • 4. Etap IV
    Schłodzone ciasto ostrożnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy (od dołu do góry) na długi prostokąt. Ciasto należy złożyć, zakładając jedną trzecią część ciast do środka i przykrywając drugim brzegiem (składanie pojedyncze), przykryć folią i wstawić do lodówki na 60 minut.
    Po godzinie ciasto układamy na posypanej mąką stolnicy i ponownie delikatnie wałkujemy. Tym razem ciasto należy złożyć podwójnie. Dwa brzegi zakładamy do środka ciasta i tak powstałą "książkę" zamykamy. Ciasto przykrywamy folią i wstawiamy na 60 minut do lodówki.
    Po godzinie, ciasto ponownie wałkujemy na prostokąt, pojedynczo składamy i wstawiamy na 60 minut do lodówki.
    Po godzinie, czeka nas już ostatnie wałkowanie i podwójne składanie ciasta. Ciasto wstawiamy na kolejne 60 minut do lodówki.
  • 5. Aby pamiętać ile razy ciasto było składane, można w cieście zrobić wgłębienie palcem. Jedno dla składania pojedynczego i dwa dla podwójnego.
    Po ostatniej godzinie chłodzenia, ciasto można już wykorzystać do konkretnego przepisu.
    Ciasto francuskie pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200-220'C.
    Najlepiej piec je na pergaminie.
    Jeśli wyłożymy blachę papierem, rozłożymy rozwałkowane ciasto, przykryjemy pergaminem i równomiernie obciążymy drugą blachą, powstanie ciasto tysiąc listków (jest bardziej zwarte i kruche).
  • 6. Ciasto francuskie należy zawsze kroić ostrym nożem lub wykrawać ostrymi foremkami, dzięki temu ciasto równo rośnie i nie sklejają nam się jego brzegi.
    Jeśli zostaną nam resztki ciasta francuskiego, nie należy ich zagniatać, a złożyć jedno na drugie, lekko uformować i rozwałkować.
    Ciasto francuskie nie zawiera cukru , dlatego świetnie się nadaje do wypieków wytrawnych jak i słodkich.
    Życzę smacznych i udanych wypieków :)

Porady

Ciasto francuskie listkowe (tysiąc listków). Uwielbiam ciasto francuskie i wszystkie wypieki z jego udziałem. Najczęściej robię je osobiście, a to jest chyba moja jego najlepsza wersja. Wykonanie ciasta nie należy do trudnych tylko czasochłonnych, żeby je poprawnie przygotować, musimy uzbroić się w cierpliwość. Nie możemy pominąć ani przyspieszać żadnego etapu. Do ciasta dodałam dwa rodzaje tłuszczu: masło i smalec w proporcji 1:1. Wcześniej używałam tylko masła, ale to właśnie ciasto listkowe z dodatkiem smalcu uważam za najsmaczniejsze i najdelikatniejsze. Ciasto bardzo ładnie rośnie i równomiernie się rozwarstwia. Doskonale nadaje się do przygotowania dań wytrawnych jak i słodkich deserów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Masło Smalec
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Tylko teraz! -30% na nową kolekcję
Tylko teraz! -30% na nową kolekcję
Skorzystaj z promocji -30% na... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY2024
Zobacz
+
Tylko teraz! -30% na nową kolekcję
Online
Stacjonarnie

Skorzystaj z promocji -30% na nową kolekcję przy zakupie minimum 2 sztuk w salonach i na www.esotiq.com. Promocja nie dotyczy produktów bazowych i kosmetyków. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY2024
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na cały asortyment z... więcej»
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online

Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł. 

Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 250 zł
-20% przy zakupach za min. 250 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 250 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
-40% na co 2 sztukę
-40% na co 2 sztukę
Rabat nalicza się automatyczni... więcej»
Zobacz
+
-40% na co 2 sztukę
Online

Rabat nalicza się automatycznie w koszyku. Oferta dostępna na aniakruk.pl. Promocja obowiązuje na prawie całą ofertę, z wyjątkiem produktów przecenionych, kart podarunkowych i zestawów. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
Rabat do -20%
Rabat do -20%
-10% na zakupy za min. 99 zł l... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
+
Rabat do -20%
Online

-10% na zakupy za min. 99 zł lub -20% na zakupy za min. 199 zł. Rabaty nie łączą się z innymi promocjami oraz nie dotyczą produktów Hebe Partner. Oferta i szczegóły w aplikacji Hebe i na hebe.pl. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować