Kasza orkiszowa zawiera dużo błonnika i białka, ma jeszcze sporo innych zalet. Dziś u mnie w kuchni kasza orkiszowa w połączeniu z morelami, miętą, migdałami i serem pleśniowym a wszystko to otulone ciastem francuskim.
Składniki:
2 torebki ugotowanej kaszy orkiszowej
2 opakowania ciasta francuskiego
suszone morele
świeża mięta
migdały
ser z niebieską pleśnią
sól i pieprz do smaku
jajko do posmarowania wierzchu
kminek do posypania
Ciasto francuskie z farszem z kaszy orkiszowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwie torebki kaszy orkiszowej ugotować według przepisu na opakowaniu. Gdy lekko przestygnie wrzucić do miski. Dodać pokrojone listki mięty, posiekane migdały, pokrojone w kostkę suszone morele oraz ser z niebieską pleśnią. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na kwadraty. Na każdy nakładać porcję farszu, brzegi podociskać. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem (jeśli ktoś lubi). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni, potem zmniejszyć do 180 i piec jeszcze przez 10 minut.
Komentarze