Pyszne ciasto z dodatkiem świeżej żurawiny oraz grylażu z orzechów - mmm... pyszne, lekko kwaskowe idealne do porannej lub popołudniowej herbaty czy kawy.
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
300 ml mleka
100 g masła
2 łyżeczki płaskie soli
3 łyżki cukru
50 g grylażu(orzechy w karmelu)
4 jajka
700 g mąki chlebowej
1 łyżeczka czubata drożdży suchych
60 g owoców /u mnie żurawina mrożona
Ciasto flamandzkie z żurawiną i grylażem z automatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do formy wlewamy mleko, rozkłócone jajka, owoce, sól, cukier, następnie mąkę i drożdże.
Wybieramy program na chleb zwykły, waga 1,5 kg i preferowany stopień zrumienienia skórki.
Gdy automat zasygnalizuje wrzucenie dodatkowych składników, dodajemy roztopione i wystudzone masło, oraz drobno posiekany grylaż.
Po upieczeniu wyciągnąć z formy i wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować.
Komentarze