Ciasto fit z jabłkami i jogurtem

4.5 (160 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Lekkie, orzeźwiające ciasto w sam raz na nadchodzące lato :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Spód:
    1 szklanka mąki pszennej
    1/3 szklanki cukru
    1/2 kostki margaryny
    szczypta soli
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    3/4 szklanki płatków owsianych

    Masa jogurtowa:
    2 jogurty naturalne (2 x 400 g)
    1 szklanka mleka
    2 łyżki soku jabłkowego
    5 łyżek żelatyny
    7 łyżek cukru

    Galaretka:
    2 galaretki agrestowe
    3 jabłka
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Ciasto fit z jabłkami i jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na spód wyrobić. Ciasto nie będzie jednolite tylko "okruszki". Tymi "okruszkami" wylepić prostokątną foremkę. Upiec w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach. Przestudzić.
  • 2. Jogurt wymieszać z mlekiem, cukrem i sokiem jabłkowym (aż na wierzchu pojawi się pianka). W kilku łyżeczkach wody rozpuścić żelatynę. Przestudzoną połączyć z masą jogurtową. Wylać na upieczony i przestudzony spód. Schłodzić w lodówce.
  • 3. Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, wmieszać posiekane jabłka i wlać na ciasto. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Jeśli posmakowało Ci to lekkie ciasto, spróbuj też innych przepisów na dietetyczne ciasta.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować