Ciasto filo z grzybami, papryką i serem feta

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

filo z pikantnym nadzieniem

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g grzybów mrożonych (prawdziwki, podgrzybki)
    1 duża czerwona papryka
    pół papryczki chili
    1 cebula
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    bazylia
    oregano
    natka pietruszki
    tłuszcz do smażenia
    100 g sera feta
    3-4 płaty ciasta filo
    1 łyżka masła
    sezam do posypania


Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ciasto filo z grzybami, papryką i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby ugotować, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
    Na patelni przysmażyć cebulę, dodać grzyby i paprykę oraz drobniutko posiekaną papryczkę chili.
    przyprawić do smaku ziołami. Smażyć do odparowania płynów.
    Wystudzić i wymieszać z pokruszonym serem feta i natką pietruszki.
    Ciasto filo posmarować roztopionym masłem, nałożyć na jednym boku pas nadzienia i zwinąć w rulony. Ułożyć w blaszce, naciąć na kawałki i posmarować masłem wierzch. Posypać odrobiną sezamu. Piec ok 15 min w temp 180 st.
    Podawać z rosołem, barszczykiem lub na zimno jako przystawki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować