Ciasto "Ferrero roche"

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis pochodzi z "LUBELSKIE AKTUALNOŚCI ROLNICZE". Polecam.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    6 białek
    5 żółtek
    1/2 szklanki cukru
    150g margaryny
    1 czekolada mleczna lub gorzka
    150 g orzechów mielonych (włoskich)
    2 łyżki mąki
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    pół kieliszka alkoholu
    Krem I:
    100 g orzechów mielonych (dałam orzeszki ziemne solone)
    1 czekolada mleczna
    3/4 szklanki mleka
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    2 jajka
    1 żółtko
    1 łyżka cukru pudru
    250 g masła
    kieliszek spirytusu
    Krem II:
    2 niepełne szklanki mleka
    3 śnieżki
    1 pełna łyżka kakao
    100 g drobno krojonych orzechów włoskich
    2 łyżki żelatyny
    Polewa:
    1 czekolada mleczna
    50 g margaryny ( rozpuścić w kąpieli wodnej)
    Dodatkowo:
    3 paczki delicji o smaku toffi lub duża paczka biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto "ferrero roche" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem na puch,dodajemy stopniowo żółtka,ucieramy. Czekoladę ścieramy na tarce,wsypujemy wraz z orzechami do masy, dodajemy mąkę z proszkiem i alkohol,mieszamy. Białka ubijamy,dodajemy do masy,delikatnie mieszamy. Dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki. Placki będą cienkie. Pieczemy w formie o wym. 20x35 lub w średniej tortownicy w 180s C około 20 min. Po upieczeniu studzimy i nasączamy ponczem z herbaty.
    Krem I: Łyżkę masła rozpuszczamy na małym ogniu,dodajemy mąkę i kiedy się połączą,dolewamy pół szklanki mleka.Gotujemy do zgęstnienia,wsypujemy orzechy i jeszcze chwilę gotujemy,cały czas mieszając. Czekoladę rozpuszczamy z resztą mleka w oddzielnym naczyniu. Jajka i żółtko ubijamy z cukrem pudrem na parze. Wszystko studzimy. Ucieramy kostkę masła i dodajemy małymi porcjami masę jajeczną,orzechową i czekoladę. Ucieramy,dodajemy spirytus. Krem dzielimy na dwie części: większą i nieco mniejszą.
    Krem II: Zagotowane mleko mocno schłodzić. Ubić w nim śnieżkę. Kakao rozpuścić w kilku kroplach gorącej wody,dodać do kremu. Wsypać pokrojone orzechy. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody,letnią połączyć z kremem.
    Przełożenie: Ciasto - krem I (większa część) - delicje lub biszkopty moczone w kawie - krem II - ciasto - Wierzch i boki posmarować resztą kremu I - polewą zrobić "esy floresy", posypać drobno krojonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować