Ciasto "ferrero roche" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem na puch,dodajemy stopniowo żółtka,ucieramy. Czekoladę ścieramy na tarce,wsypujemy wraz z orzechami do masy, dodajemy mąkę z proszkiem i alkohol,mieszamy. Białka ubijamy,dodajemy do masy,delikatnie mieszamy. Dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki. Placki będą cienkie. Pieczemy w formie o wym. 20x35 lub w średniej tortownicy w 180s C około 20 min. Po upieczeniu studzimy i nasączamy ponczem z herbaty.
Krem I: Łyżkę masła rozpuszczamy na małym ogniu,dodajemy mąkę i kiedy się połączą,dolewamy pół szklanki mleka.Gotujemy do zgęstnienia,wsypujemy orzechy i jeszcze chwilę gotujemy,cały czas mieszając. Czekoladę rozpuszczamy z resztą mleka w oddzielnym naczyniu. Jajka i żółtko ubijamy z cukrem pudrem na parze. Wszystko studzimy. Ucieramy kostkę masła i dodajemy małymi porcjami masę jajeczną,orzechową i czekoladę. Ucieramy,dodajemy spirytus. Krem dzielimy na dwie części: większą i nieco mniejszą.
Krem II: Zagotowane mleko mocno schłodzić. Ubić w nim śnieżkę. Kakao rozpuścić w kilku kroplach gorącej wody,dodać do kremu. Wsypać pokrojone orzechy. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody,letnią połączyć z kremem.
Przełożenie: Ciasto - krem I (większa część) - delicje lub biszkopty moczone w kawie - krem II - ciasto - Wierzch i boki posmarować resztą kremu I - polewą zrobić "esy floresy", posypać drobno krojonymi orzechami.
Komentarze