Ciasto fasolowe z porzeczką i stokrotkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Dość oryginalne ciasto. A do tego smaczne.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0.5 szklanki gorzkiego kakao
    0.5 szklanki cukru trzcinowego demerara albo 1/3 szklanki stewii w proszku
    1 łyżeczka soli
    puszka czerwonej fasoli
    1 szklanka wody
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    0.5 szklanki płatków owsianych
    1 szklanka czarnej porzeczki
    rozpuszczona czekolada/krem czekoladowy/serek waniliowy/budyń, bądź cokolwiek do posmarowania wierzchu
    2 garści stokrotek

Ciasto fasolowe z porzeczką i stokrotkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę osączyć z zalewy, wypłukać pod wodą. Zmiksować na gładko razem z szklanką wody i olejem rzepakowym. Suche składniki wymieszać w misce. Dodać zmiksowaną fasolę i porzeczki. Wszystko dokładnie wymieszać, wylać na blaszkę (ja użyłam kwadratowej 20x20cm). Piec z nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 35 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić, posmarować wierzch, czym lubimy. Ja użyłam kremu czekoladowego. Obsypać stokrotkami.

Komentarze

Podobne przepisy