CIASTO "FALE DUNAJU" ZE ŚLIWKAMI I PIANKĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto na kruchym dwukolorowym spodzie. Ciasto na górze z warstwą pianki, wyszło pyszne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    -300 g. masła
    -200 g. cukru
    -5 jajek
    -300 g. mąki
    -50 g. mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszek do piecz.
    -1 płaska łyżeczka ekstraktu waniliowego
    dodatkowo:
    -1 łyżka kakao
    -2 łyżki mleka

    OWOCE:
    -ok.35 połówek śliwek węgierek
    -do posypania cukier brązowy,albo biały

    PIANKA:
    -2 galaretki malinowe
    -2 szklanki wody
    -500 ml.śmietanki 30 %
    -2 śmietan-fixy

    ESY-FLORESY:
    -70 g. polewy czerwonej w pastylkach
    -3 łyżki śmietanki 30 %
    -50 g. masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ze śliwkami Ciasto

Ciasto "fale dunaju" ze śliwkami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO "FALE DUNAJU" ZE ŚLIWKAMI I PIANKĄ 1. ciasto-
    Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać ekstrakt i zmiksować. Połowę ciasta rozsmarować na blaszkę 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia.
  • CIASTO "FALE DUNAJU" ZE ŚLIWKAMI I PIANKĄ 2. Do reszty ciasta, przesiać kakao, dodać mleko i zmiksować. Rozsmarować równomiernie na całym jasnym cieście.
  • CIASTO "FALE DUNAJU" ZE ŚLIWKAMI I PIANKĄ 3. owoce-Połówki śliwek poukładać w ciasto, lekko wciskając. W zależności jak kwaśne śliwki, posypać je po szczypcie cukru.
  • CIASTO "FALE DUNAJU" ZE ŚLIWKAMI I PIANKĄ 4. Piec ok.45-50 min. w 175 *C.
  • CIASTO "FALE DUNAJU" ZE ŚLIWKAMI I PIANKĄ 5. pianka- Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia. Zimną śmietankę ubić z fixami, potem z galaretką. Zaraz wylać i rozsmarować na zimnym placku. Schłodzić w lodówce.
  • CIASTO "FALE DUNAJU" ZE ŚLIWKAMI I PIANKĄ 6. esy-Pastylki, wraz ze śmietanką i masłem, rozpuścić nad parą.Ostudzić do płynnego, przelać do rożka papierowego, lub buteleczki z dzióbkiem. Polać górę ciasta w esy-fliresy i ponownie schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować