Ciasto dyniowe z żurawiną, orzechami i pestkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne ciasto na jesienne słoty - niezwykle aromatyczne, niebezpiecznie uzależniające...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 2 szklanki
    - jajka całe: 2 sztuki
    - olej rośliny: 0.33 szklanki
    - masło roztopione - ciasto: 0.33 szczypty
    - cukier trzcionowy Muscovado: 0.75 szklanki
    - dynia strata na tarce: 2 szklanki
    - cukier waniliowy opakowanie: 1 opakowanie
    - cynamon mielony: 2 łyżki
    - imbir w proszku: 1 łyżeczka
    - imbir starty: 2 łyżki
    - orzechy laskowe posiekane: 100 gramów
    - żurawina suszona całe owoce: 70 gramów
    - pestki z dyni i słonecznika: 50 gramów
    - rodzynki drobne: 30 gramów

    - śmietana kremówka (30-36%): 3 łyżki
    - biała czekolada: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto dyniowe z żurawiną, orzechami i pestkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta dynia 1. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni.
    Dynię ścieram na drobnych oczkach tarki.
  • 2. W misce mieszam przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon.
  • 3. W drugiej misce miksuję brązowy cukier, cukier waniliowy, masło, olej, jajka, świeży imbir i dynię.
  • etap 4. Mieszam masę dyniową z mąką oraz orzechami, żurawiną i pestkami.
  • etap 5. Ciasto wykładam do wysmarowanej masłem formy (20cmx30cm). Piekę około 35 - 40 minut.
  • 6. Śmietanę podgrzewam i dodaję do niej połamaną czekoladę. Mieszam do rozpuszczenia, a następnie studzę.
  • 7. Polewą smaruję ostudzone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować